نحوه اجرای دستور rotate در اتوکد:
گاهی اوقات نیاز که زاویه یک شی رو در نرم افزار اتوکد تغییر بدیم. مثل وضعیت یک تیکه از زمین که قراره توش خونه ساخته بشه. و یا صندلی در اتاق و یا هر چیز دیگه. اما نحوه عملکرد چرخش یا دستور rotate رو میخوایم امروز بررسی کنیم. همانطور که انتظار دارید برای اجرای این دستور هم سه روش وجود دارد. روش اول این که برای اجرای دستور rotate میتونیم مطابق شکل زیر روی آیکون مورد نظر کلیک کنیم، و یا کلمه rotate رو تایپ کنیم و یا مخفف اون دو حرف ro رو تایپ کنیم.
اجرای دستور rotate در اتوکد در زاویه مشخص:
بعد از اجرای دستور نرم افزار از من میخواد تا شئ رو انتخاب کنم؛ select objects
مطابق تصویر زیر یکی از خطوط را انتخاب میکنم و دکمه اینتر را میزنم. در ادامه از من مرکز چرخش رو میخواد؛ specify base point. که مطابق شکل مرکز چرخش را انتخاب می کنم.
بعد از مشخص کردن مرکز چرخش این بار میزان چرخش یا همان زاویه چرخش را از من میخواهد. توجه داشته باشید که شروع زاویه از خط افقی در راستای ایکس و به صورت پادساعتگرد محاسبه می شود. که در این مثال من زاویه ۴۵ درجه را وارد می کنم تا خطی که همین الان در زاویه ۴۵ درجه قرار داده با ۴۵ درجه ای که من وارد می کنم جمع بشه و بیاد در زاویه ۹۰ درجه قرار بگیره.
اجرای دستور rotate در اتوکد در زاویه نامشخص:
حالتی که در مثال بالا بررسی کردیم برای زمانی هست که ما زاویه چرخش را داریم. در مثال بالا می دونستیم که خط ما در زاویه ۴۵ درجه قرار داره و اگر ۴۵ درجه هم به اون اضافه بشه به زاویه ۹۰ درجه خواهد رسید. با دستور undo یک مرحله برمیگردیم عقب تا خط دیگر رو بررسی کنیم. همانطور که در شکل زیر میبینید خطی که دور آن با رنگ قرمز مشخص شده معلوم نیست در چه زاویه ای قرار دارد و چقدر باید آن را بچرخانیم تا در زاویه ۹۰ درجه قرار بگیره.
استفاده از گزینه reference برای چرخش در زاویه نامشخص و دلخواه:
مشابه حالت قبل خط مورد بررسی را انتخاب می کنم و بعد دستور کپی رو اجرا می کنم حالا از من میخواد مرکز چرخش رو انتخاب کنم بعد از انتخاب نقطه ای که قبلا هم برای مرکز چرخش انتخاب کردیم، حالا تو این مرحله که از ما زاویه چرخش را می خواد دیگه زاویه را وارد نمی کنیم چون مقدار اون رو نداریم و در عوض از گزینه reference که در خط فرمان مشخص شده استفاده میکنیم.
این گزینه کمک میکنه به جای اینکه خط افقی مبنای ما باشه یک خط دیگه با زاویه دلخواه را به عنوان مبنا انتخاب کنیم. که در این مثال خطی که بررسی میکنیم را به عنوان خط مبنا انتخاب می کنم که نقطه ابتدا و نقطه انتهای آن را به عنوان دو نقطه انتخاب می کنم. حالا در این مرحله موثر را به هر کجا که جابجا بکنیم خط انتخاب شده هم به آنجا چرخش پیدا خواهد کرد. در ادامه حالت ortho mode رو طبق تصویر زیر انتخاب میکنم تا موس من دقیقاً در راستای عمود قرار بگیرد. در این مرحله یک کلیک کافیه تا خط مورد نظر در راستای عمود قرار بگیره. با این ترفند میتوانید شیء مورد نظر رو در هر جهت دلخواه به چرخش در بیاورید تا به مقصد مورد نظر برسید.
اجرای همزمان دستور rotate و copy:
یکی از زیر مجموعه های دیگه دستور rorate گزینه copy هست، که در کنار گزینه reference قرار داره. نحوه عملکرد دقیقاً مشابه حالت های قبل است با این تفاوت که بعد از چرخش یک کپی از شیء مورد نظر ایجاد می کند یعنی شی اصلی در جای خود می ماند و شئ ای که قرار است بچرخه یک کپی خواهد بود. در تصاویر زیر مراحل کار نشان داده شده است یک چرخش ۱۸۰ درجه در حالت کپی انجام شده است.
و نکته آخر اینکه اگر نیاز دارید هم از گزینه reference و هم از هزینه copy همزمان استفاده کنید، باید اول گزینه کپی را انتخاب کنید و بعد reference، در صورتی که بخواهید اول گزینه رفرنس رو انتخاب کنید دیگه به گزینه کپی دسترسی نخواهید داشت.