نحوه اجرای دو دستور fillet و دستور chamfer
مثل شباهت هایی که دو دستور trim و extend داشتن، دو دستور fillet و دستور chamfer هم عملکرد مشابهی دارن. دستور فیلت یک کمان مماس بین دو خط ایجاد میکنه، و دستور چَمفر یک حالت پَخی یا فارسیبُر رو بین دو خط ایجاد میکنه. مشابه تصویر زیر دستور fillet و chamfer در کنار یکدیگر قرار گرفتن و اگر هم بخواهیم در خط فرمان آنها را اجرا کنیم، برای دستور chamfer باید سه حرف cha رو تایپ کنیم، و برای دستور fillet کافیه حرف f رو تایپ کنیم.
آموزش دستور fillet
برای اینکه با نحوه عملکرد این دو دستور آشنا بشیم یک مستطیل به شکل زیر ترسیم میکنیم. در مرحله بعد دستور فیلت رو اجرا می کنم. در ادامه باید دو ضلع از شکل را انتخاب کنیم که همانطور که در شکل می بینید از ما میخواهد تا آبجکت اول یا ترسیم اول را انتخاب کنیم، اما قبل از اینکه روی موضوع کلیک بکنیم بهتر است از خط فرمان شعاع یا radius را انتخاب کنیم و مقدار شعاع فیلت را مشخص کنیم.
به صورت پیش فرض این مقدار روی صفر قرار گرفته است که در این مثال من عدد ۲ را انتخاب می کنم و بعد اینتر را میزنم. دوباره ازم میخواد اولین خط رو انتخاب کنیم و بعد هم از ما میخواهد خط دوم را انتخاب کنیم، که مطابق شکل زیر آن ها را انتخاب می کنم. در نهایت همان طور که مشاهده می کنید یک شعاعی به اندازه دو واحد در کنج مستطیل به وجود آمده است.
بررسی گزینه multiple در استفاده از دستور fillet
با زدن دوباره دکمه enter یا space دوباره دستور قبلی اجرا می شود اما این بار می خواهیم گزینه multiple رو بررسی بکنیم اگر این گزینه را انتخاب کنیم بعد از اتمام دستور در هر یک از گوشه ها، ما از دستور خارج نمی شویم و می توانیم با کلیک های متوالی دستور fillet را در کنج های دیگر پشت سر هم پیاده کنیم.
آموزش دستور chamfer
در ادامه برای بررسی دستور chamfer یک مستطیل دیگر رسم می کنیم. قبل از اینکه بخواهیم اضلاع مستطیل را انتخاب کنیم ابتدا باید گزینه distance را انتخاب کنیم و مشخص کنیم که به چه اندازه از هر کدام از اضلاع باید فارسی بُر شود. همان اندازه که در دستور فیلت شعاع برای ما مهم بود در حالت chamfer گزینه distance برای ما مهم است. بعد از انتخاب این گزینه اتوکد از ما می پرسد که چه مقداری برای خط اول انتخاب کنیم، من اینجا مقدار ۳ واحد را انتخاب می کنم و در ادامه نرم افزار مقدار این پارامتر را برای ضلع دوم از ما می پرسد، که اینبار ۲ واحد را در نظر میگیرم. در واقع با مشخص کردن این اعداد قرار است از طول اضلاع مستطیل کم شود.
حالا روی اضلاع مستطیل کلیک می کنم و همانطور که مشاهده می کنید در ضلع اول به اندازه ۳ واحد و در ضلع دوم به اندازه ۲ واحد از طول اضلاع کم شده است و بعد از این کاهش طول این دو ضلع به وسیله یک خط دیگر به هم وصل شدند.
در ادامه می خواهیم یکی از کاربردهای دیگر این دو دستور را بررسی کنیم. استفاده از دو دستور چمفر و فیلت نه فقط برای شکل های بسته بلکه برای هر خطوطی که همدیگر را قطع نکرده اند میتوانیم استفاده کنیم. برای مثال دو خط زیر را در نظر بگیرید که همدیگر را قطع نکردهاند. بعد از اجرای دستور فیلت نرم افزار از ما میخواهد تا خطوط را انتخاب کنیم. که مطابق شکل زیر دوخت را به ترتیب انتخاب میکنیم که در نتیجه این دو خط به کمک یک کمان با شعاع مشخص به هم وصل می شوند.
این موضوع دقیقا برای خطوطی که از همدیگر رد شدهاند هم کاربرد دارد برای مثال اگر تصویر زیر را اگر نگاه کنید دو خط همدیگر را قطع کردهاند و بعد از اجرای دستور فیلت یا چند نفر دقیقاً به نتیجه های قبلی می رسیم.
پس نتیجه می گیریم تحت هر شرایطی اگر این دو خط حمله دیگر را قطع بکنند یا نکنند در نهایت دو دستور فیلت و چند نفر اجرا خواهد شد و به یک نتیجه خواهیم رسید.
اما یکی از نکات جالب این موضوع را میخواهیم بررسی کنیم. یعنی اگر دو خط را داشته باشیم که همدیگر را قطع نکنند و ما در هنگام استفاده از دستور fillet یا دستور chamfer مقدار آنها را روی صفر قرار دهیم قاعدتاً دو خط به هم میرسند که هیچ شعاع یا برش خوردگی در آنها وجود ندارد و با این ترفند می توانیم دو خطی که با هم فاصله دارند را خیلی سریع به هم برسانیم. در تصویر زیر چند خط رسم شده است که از هم فاصله دارند حالا با اجرای دستور فیلت و با قرار دادن مقدار شعاع برابر صفر خطوط را انتخاب میکنیم که در نهایت این خطوط به هم وصل می شوند که مانند شکل زیر خواهد شد.
موضوعی که الان بررسی کردیم یکی از نکات و پرکاربرد در اتوکد هست بنابراین خود نرم افزار اتوکد یک میانبر برای ما ایجاد کرده است تا بدون این که زمانی را برای سپری کردن تغییر مقدار شعاع بگذاریم خیلی سریع این کار را انجام دهیم. برای اینکار کافی است دستور فیلت یا چمفر را اجرا کنید و با نگه داشتن دکمه شیفت روی خطوط کلیک کنید.
بررسی گزینه polyline به عنوان زیرمجموعه دستورهای fillet و chamfer
در نهایت میخواهیم زیر مجموعه های این دو دستور را بررسی کنیم. تعدادی از این زیرمجموعه ها را قبلا بررسی کردیم و در ادامه دو گزینه polyline و trim را میخواهیم بررسی کنیم.
درمورد polyline ما اگر یک شکل بسته داشته باشیم نیازی نیست که تک تک روی اضلاع کلیک کنیم. کافیه گزینه پلی لاین را انتخاب کنیم و بعد روی شکل بسته کلیک کنیم تا در یک گام دستور فیلت یا چمفر در گوشههای شکل ترسیم شده اعمال شود.
بررسی گزینه trim یکی دیگر از زیرمجموعه های دستور fillet و دستور chamfer
اما گزینه trim زمانی کاربرد دارد که ما بخواهیم دستور fillet یا chamfer را اجرا کنیم اما گوشه های شکل ما پاک نشود یعنی همزمان شکل اولیه باقی بماند و یک کمان اضافی در حالت fillet و یا یک خط اضافی در حالت chamfer برای ما به اجرا در بیاید. برای نمونه دستور فیلت را اجرا میکنیم بعد از انتخاب گزینه trim نرم افزار حالت trim را از ما سوال می پرسد، enter trim mode option. که من حالت no trim را انتخاب میکنم. یعنی گوشه ها را پاک نکن.
در نهایت مستطیل رسم شده را می بینید که بعد از اجرای دستور فیلت یک کمان در هر کدام از گوشه های مستطیل ایجاد شده است ولی خود مستطیل هم هیچ تغییری نکرده است یعنی هیچ قسمتی از آن پاک نشده است.
سلام دستورات چمفر و فیلت روی رکتنگل اعمال نمیشه
یعنی رکتنگل رو میزنم فیلت رو میزنم عدد شعاع رو وارد میکنم رسم که میکنم رکتنگل رو ساده و چهارگوش رسم میکنه نه چمفر نه فیلت اصلا اعمال نمیشه
احتمالا عددهاتون، خیلی کوچیک یا خیلی بزرگه. مثلا ۱۰ برابر کنید یا یک دهم کنید ببینید چی میشه
عالی