در این مقاله قصد داریم حالت خاصی از پنجره در نرم افزار رویت رو بررسی کنیم که سوال بسیاری از افرادی هست که با رویت کار میکنن. ما در سطح اینترنت فمیلی های مختلفی برای پنجره ها میتونیم پیدا کنیم، که پنجره کنج هم یکی از این نوع پنجره ها هست. اما چالشی که با آن روبرو هستیم این هست که بتونیم یک پنجره پارامتریک تعرف کنیم که در زوایای مختلف در کنج دیوارها قابل استفاده باشه و فقط برای زاویه 90 درجه نباشه. طراحی پنجره کنج در رویت بخشی از پکیج آموزش رویت می باشد.
اجرای تمپلیت پنجره، برای طراحی پنجره کنج:
در ابتدا طبق تصاویر زیر و از مسیری که مشخص شده فمیلی پنجره رو اجرا کنید.
حذف بازشوی پیشفرض و ترسیم Void Extrusion:
با توجه به اینکه در فمیلی پیشفرض نرم افزار فقط یک دیوار ایجاد شده، اینجا برای اینکه دو دیوار کنج رو شبیه سازی کنیم کمی باید از قوه تخیلمون کمک بگیریم. قبل از هر چیزی اول وارد نمای سه بعدی میشیم و بازشو (Opening) موجود روی دیوار رو انتخاب می کنیم و بعد هم اون رو پاک می کنیم.
در عوض به جای بازشوی opening از دستور Void میخواییم کمک بگیریم تا بتونیم کنترل بهتری رو روی پروژمون داشته باشیم. در نمای پلن دستور Reference Plane رو اجرا میکنیم. و به فاصله برای مثال یک متر از رفرنس پلین موجود یک آفست میگیریم. در تصویر زیر این فاصله نشون داده شده که قراره دیوار دوم ما در این فاصله قرار بگیره.
در ادامه طبق تصویرهای زیر دستور Void Extrusion رو اجرا می کنیم و در حالت مستطیلی یک void رسم می کنیم. نکته ای که مهمه و باید بهش توجه بکنیم اینه که از سمت راست باید به اندازه کافی این ووید رو ادامه بدیم. چون فرض ما اینه که دیوار دوم ما در این محدوده قابلیت این رو داره که بچرخه و ووید هم باید این محدوده رو پوشش بده. برای اینکه مطمئن بشیم فاصله وویدها رعایت میشه میتونیم یک اندازه بزنیم و مطابق شکل اونها رو قفل کنیم.
در ادامه از روبرو برای مثال نمای interior چک کنید که در ارتفاع صحیح رسم شده باشه و حتما اون ها را به رفرنس پلین های تعیین شده قفل کنید.
در مرحله بعدی در نمای سه بعدی به کمک دستور cut حجم ووید رو از دیوار کم می کنیم. برای این کار ابتدا باید دیوار رو انتخاب کنید و بعد هم حجم ووید.
ترسیم فریم پنجره کنج:
خوب حالا باید طراحی فریم پنجره کنج در رویت رو رسم کنیم. اما با توجه به اینکه فریمی که قراره رسم کنیم به صورت ال شکل هست میتونیم از دستور اکستروژن Extrusion کمک بگیریم. در نمای پلن مطابق تصویر، دستور Extrusion رو اجرا می کنیم و اینبار در محدوده چهار Reference Plane مشخص شده رسم می کنیم. نکته ای که خیلی مهمه اینه که تو این مرحله سه جهت بالا چپ و پایین باید به رفرنس پلین ها قفل بشن، اما سمت راست رو قفل نمیکنیم چون این سمت قراره تحت زوایای مختلف بچرخه.
توجه داشته باشید که شکلی که در تصویر قبلی اون رو رسم کردیم یه شکل کمکی هست و بعد از اینکه ازش کمک گرفتیم اون رو مخفی می کنیم تا در فایل پروژه قابل مشاهده نباشه. نکته مهم در این مرحله این هست که قبل از خارج شدن از دستور Extrusion یک پارامتر برای زاویه چرخش باید تعریف کنیم. اسم این پارامتر رو Angle قرار دادیم. شما هم طبق تصویر میتونید مراحل رو دنبال کنید و این پارمتر رو تعریف کنید و به زاویه رسم شده اختصاص بدید.
حتما بعد از رسم این اکستروژن از نمای روبرو چک کنید که در ارتفاع مناسب رسم شده باشه. مشابه تصویر زیر به رفرنس پلین های مدنظر قفل کنید.
وارد نمای سه بعدی میشیم و برای راحتی کار میتونیم دیوار رو موقتا مخفی کنیم. برای مخفی کردن هم کافیه روی آیکون عینک در پایین تصویر کلیک کنید و بعد هم hide element رو انتخاب کنید. در ادامه طراحی پنجره کنج در رویت با انتخاب دستور Sweep از تب Create مسیر رو مطابق شکل های زیر روی اضلاع شکل سه بعدی انتخاب می کنیم تا در مسیر مشخص شده پروفیل رو رسم کنیم.
برای رسم پروفیل هم در نمای پلان کافیه گزینه Edit Profile رو فعال کنیم و ترسیمات خودمون رو انجام بدیم. که من اینجا یک مستطیل با ابعاد 10 در 2 سانتی متر رسم میکنم. بعد از رسم این مستطیل میتونید بین اضلاع اون و رفرنس پلین اون رسم کنید و EQ رو هم براش فعال کنید تا در تغییر ابعاد دیوار یا پنجره بهم نریزه.
حالا که خیالمون از ترسیم فریم راحت شد میتونیم اکستروژن کمکی رو مخفی کنیم. توجه داشته باشید که اون رو حذف نمی کنیم که فریم هم باهاش حذف بشه. برای مخفی کردن هم بعد از انتخاب کافیه تیک گزینه View رو در قسمت Graphics بردارید. با انجام این کار در محیط فمیلی اکستروژن مورد بررسی کرنگ میشه اما در محیط پروژه کاملا نخفی خواهد بود.
رسم شیشه های پنجره گوشه دیوار در رویت:
در ادامه مشابه فریم، در طراحی پنجره کنج در رویت، شیشه پنجره رو هم به کمک دستور Sweep رسم میکنیم. برای اینکار برای مثال میتونیم مطابق تصویر زیر صفحه کاری رو تنظیم کنید و در ادامه مسیر رو برای Sweep تعریف میکنیم و در مرحله بعد یک پروفیل رو از نمای روبرو ترسیم میکنیم. در شکل های زیر مراحل کار رو مشاهده میکنید. میتونیم در مرحله آخر شیشه رسم شده رو انتخاب کنیم و در قسمت Subcategory شیشه یا Glass رو بهش اختصاص بدیم.
مدلسازی پنجره تقریبا به اتمام رسیده و کافیه دو تا نکته نهایی رو هم پیاده بکنیم تا بتونیم از اون در پروژه استفاده کنیم. با توجه به اینکه طول لنگه دوم هم قابلیت این رو داره که تغییر طول بده باید یک پارامتر دیگه هم برای این ضلع تعریف کنیم که من در مثال زیر Width2 رو بهش اختصاص دادم. و نکته آخر اینکه رفرنس پلین مشخص شده در تصویر زیر رو انتخاب کنید و بعد هم تیک گزینه Defines Origin رو انتخاب کنید تا به عنوان محور اصلی انتخاب یشه تا وقتی طول الاع را تغییر دادم از انتهای دیگر تغییر طول پیدا کنند.