در مقاله پیش رو دو موضوع اصلی ساخت Template در اتوکد و همچنین منوی دسترسی سریع QAT را بررسی می کنیم.
اجرای پروژه به کمک تمپلیت Template
دسترسی به ابزارهای ضروری از طریق منوی نرم افزار انجام می گیرد که به شکل یک A بزرگ قرمز می باشد. در شکل زیر می توانید تصویر منوی اصلی را ببینید. اگر روی این منو کلیک کنید گزینه هایی را می بینید که بعضی از آن ها ممکن است برای شما آشنا به نظر برسند و مشابه آن ها را در نرم افزارهای دیگر هم دیده اید.
اولین دستور New می باشد. با کلیک کردن روی این گزینه پنجره ای باز می شود که اگر به تیتر آن توجه کنید، متوجه می شوید که نرم افزار از شما می خواهد تا یک تمپلیت را برای شروع کار انتخاب کنید، تا به کمک آن تمپلیت بتوانید تنظیمات مدنظرتان را به داخل پروژه انتقال دهید. به عنوان یک نکته کلی یادتان باشد شروع یک پروژه در اتوکد همیشه با انتخاب یک تمپلیت همراه است.
برای نمونه اگر طبق تصویر بالا وارد پوشه AutoCad Template شوید و بعد هم تمپلیت acad را انتخاب کنید، پروژه ای برای شما شروع به کار خواهد کرد که تنظیمات آن بر اساس تنظیمات فایل تمپلیت انتخابی خواهد بود. البته اگر قصد دارید تنظیمات آن و یا بخشی از این تنظیمات را تغییر دهید به راحتی می توانید این کار را انجام دهید.
برای مثال می توانید در پایین نرم افزار و در قسمت Command Line دستور Units را تایپ کنید تا پنجره تنظیم واحدها اجرا شود. به صورت پیش فرض واحد بر اساس اینچ تنظیم شده که می توانید طبق تصویر زیر سانتی متر را انتخاب کنید تا واحد کاری شما به سانتی متر تبدیل شود.
اما سوالی که پیش می آید این است که چرا باید تمپلیتی را انتخاب کنیم که مجبور شویم دوباره یکسری تغییرات در آن ایجاد کنیم. چون اگر قرار باشد برای هر پروژه ای این تمپلیت را اجرا کنیم هر بار باید این تغییرات را ایجاد کنیم و این کار کاملا غیر حرفه ای است و وقت زیادی از ما می گیرد.
اگر دوباره از مسیر قبلی به لیست تمپلیت ها مراجعه کنید و تمپلیت acadiso را انتخاب کنید تمپلیت شما بر اساس واحدهای بین الملل خواهد بود. یعنی سیستم متریک. و اگر دوباره وارد پنجره units شوید متوجه می شوید که واحد شما بر حسب میلی متر است که متریک محسوب می شود. اما شاید چیزی که شما نیاز دارید سانتی متر است و دوباره این تغییرات را باید اعمال کنید.
تنظیم فایل تمپلیت طبق نیازهای خودمان
یک گام فراتر رویم و این سوال را از خودمان بپرسیم که چرا تمپلیت خودمان را نداشته باشیم. شاید ما نیاز داشته باشیم همیشه با سانتی متر کار کنیم و یا سیستم لایه بندی مخصوص خودمان را داشته باشیم.
برای مثال در تصویر زیر همانطور که مشاهده می کنید فقط یک لایه با عنوان لایه صفر به صورت پیش فرض وجود دارد (با شماره 1 مشخص شده است).
اگر روی Layer Properties کلیک کنید که با شماره 2 مشخص شده است، پنجره لایه های اجرا می شود و اگر روی New Layer کلیک کنید که با شماره 3 مشخص شده است یک لایه جدید ایجاد می شود. و اگر روی ستون Color کلیک کنید که با شماره 4 مشخص شده است پنجره Select Color ایجاد می شود که در این پنجره برای مثال می توانید رنگ قرمز را برای این لایه در نظر بگیرید و در نهایت آن را OK کنید.
حالا هم واحد را به سانتی متر تبدیل کردیم و هم یک لایه جدید با ویژگی خاص ایجاد کردیم. اما اگر بخواهیم این تنظیمات را به عنوان تمپلیت داشته باشیم تا در پروژه های بعدی به صورت آماده از آن ها استفاده کنیم، کافیه از منوی نرم افزار Save as را انتخاب کنید و در پایین پنجره باز شده از لیست کشویی AutoCAD Drawing Template با فرمت DWT را انتخاب کنید.
و یا طبق تصویر زیر موس را روی گزینه Save as نگه دارید و بعد Drawing Template را انتخاب کنید و حالا تنها کاری که باید انجام دهید ذخیره این تمپلیت در محل مناسب در کامپیوترتان می باشد. پیشنهاد می شود در درایوهایی به غیر از درایو C ذخیره شود، تا در صورت تعویض ویندوز این فایل تمپلیت پاک نشود.
حالا اگر یک پروژه جدید را اجرا کنید و در حین اجرا تمپلیت ذخیره شده را اجرا کنید تنظیمات مد نظر شما در فایل پروژه آماده خواهد بود.
نکته مهم:
توجه داشته باشید که با انتخاب تمپلیت، صرفا تنظیمات موجود در فایل تمپلیت را فراخوانی می کنید و خود فایل تمپلیت دست نخورده باقی می ماند و می توانید در پروژه های بعدی نیز به همین روش تنظیمات مورد نظر را فراخوانی کنید. و این یکی از تفاوت های مهم فایل اتوکد با پسوند DWT با فایل های رایج دیگر اتوکد همچون DWG و DXF است.
نکته دوم:
همه پروژه های باز شده را ببندید و فقط صفحه Start را باز نگه دارید. برای اجرای پروژه جدید طبق تصویر زیر می توانید روی گزینه Start Drawing هم کلیک کنید. اما بعد از انتخاب متوجه می شوید که اینبار نرم افزار از شما سوالی برای انتخاب تمپلیت نمی کند. ولی اگر تنظیمات را بررسی کنید متوجه می شوید که تنظیمات آخرین تمپلیت برای شما اعمال شده است. به عنوان جمع بندی می توان گفت شروع پروژه همیشه با انتخاب یک فایل تمپلیت همراه است. اگر آن را انتخاب نکنید باز هم نرم افزار آخرین تمپلیت را به صورت خودکار به فایل پروژه اعمال خواهد کرد.
منوی دسترسی سریع QAT
اما مورد دیگری که در این مقاله بررسی می کنیم منوی دسترسی سریع یا Quick Access Toolbar می باشد. در این قسمت می توانید دستورهایی که زیاد استفاده می کنید اما دم دست نیستند را تعریف کنید تا سریع تر بتوانید آن ها را اجرا کنید.
به صورت پیش فرض دستورهایی مثل New Project, Open Project, Print, Undo و Redo در این لیست دیده می شود که شما می توانید طبق چیزی که در لیست کشویی در دسترس است تعداد این گزینه ها را کم یا زیاد کنید.
حتی اگر دستور مورد نظر شما در این لیست نبود می توانید در همین لیست روی More Commands کلیک کنید. در پنجره ای که اجرا می شود کافیست دستور مورد نظر جستجو کرده و با موس آن را کشیده و در منوی دسترسی سریع قرار دهید. برای مثال در تصویر زیر دستور Insert Block به همین روش در حال اضافه شدن به منوی QAT می باشد.
روش دوم استفاده از منوی دسترسی سریع Quick Access Toolbar
روش دوم برای این کار استفاده از کلیک راست می باشد. در این روش کافیست روی دستورهای مورد نظر راست کلیک کنید و بعد هم گزینه Add to Quick Access Toolbar را انتخاب کنید. برای نمونه در تصویر زیر دستور Center mark به همین شیوه به لیست دستورهای QAT اضافه می شود.
در نهایت برای حذف هر کدام از دستورها از لیست منوی دسترسی سریع می توانید روی آن ها کلیک راست کنید و بعد هم گزینه Remove from Quick Access Toolbar را انتخاب کنید.